www.signis.lv

skrienu, lasu grāmatas, ēdu mājās un vēl simts un viena lieta

Pankūkas

19/01/2011 iekš ēst gatavošana


Brīvdienas rītos mūsu ģimenes virtuvē iet karsti. Pankūku cepšanai jāvelta visa uzmanība un, kamēr tās nav gatavas, nedrīkst neko citu darīt. Arī ēst. Bērni gan zina, ka visgaršīgākās tās ir nupat ceptas, nevis tad, kad visas gatavas un jau galdā.

Lai arī mana mamma bija darbmācības skolotāja, man mājās ēst gatavot nemācīja. Vai nu pašam tad vēl nebija intereses, vai vecākiem laika, vai arī vienkārši – uzskatīja, ka puikām tas nav jāprot. Skolā savukārt mācīja reizrēķinu, salikt pareizās vietās komatus un pat to, cik diviem baltiem trusīšiem varētu būt melnu bērniņu… To, kas dzīvē patiešām ir vajadzīgs ikdienā – gatavot ēst – nācās mācīties pašam. Arī uzcept pankūkas.

Pankūkas es iemācījos cept vajadzības spiests. Kad tāds desmitgadīgs puika pēc skolas atnāk mājās, viņam šausmīgi gribas ēst, šausmīgi! Viņš varētu apēst visu! Bet nekā īpaša jau tajā ledusskapī vismaz manā bērnībā nebija. Tāpēc nācās pamatīgi eksperimentēt. Pankūkas tika gatavotas no ūdens, miltiem un olu pulvera. Piena pulvera, miltiem un vispār bez olām. Ceptas taukos, sviestā un pat uz plikas pannas. Tad, kad nebija zaptes, ar ko pankūkas apsmērēt, tās tika notiesātas tā pat vien, apkaisot ar cukuru. Un vispār man bērnībā visgardākais pankūku ēšanas veids šķita tas vienkāršākais – ar skābu krējumu un cukuru. Sarullēt un, pildījumam pa visām pusēm nākot ārā, sagriezt gabaliņos. Tā man joprojām garšo vislabāk.

Ir tik daudz kā, kas man kā tēvam jāiemāca saviem bērniem. Braukt ar riteni, cienīt citu viedokli, atšķirt labu filmu no draņķīgas (pīpēt lai mācās paši)… Bet es savējiem centīšos arī iemācīt gatavot ēst. Nevis pankūku recepti, bet kā gan pagatavot pankūkas. Nevis no grāmatas, bet no galvas un – no sirds. It sevišķi puikam. Jo nākamajā rītā pašceptas pankūkas sasaistīs vairāk, nekā tas, kas notika pa nakti. Tāpēc es sievasmātei patīku. Nevis tikai tāpēc, ka mīlu viņas meitu, bet tāpēc, ka māku pagatavot pankūkas, kas ir plānas un neslīkst eļļā. Pankūkas tādā ziņā ir lielisks ēdiens. Tas palīdz tikt pie sievas un sievasmātes atzinības.

Un ne tikai. Pankūku cepšanas process ir skatīšanās vērts. Nemaz nav tik grūti iemācīties apgriezt pankūku uz pannas, pametot to gaisā. Bet galvenais jau vienalga ir pankūku ēšana. Saviesīgā vakarā ar draugiem pankūkas var pasniegt kā galveno ēdienu. Ar maigi sālīta laša fileju, majonēzes-krējuma mērci un nedaudz zaļumiem. Saldajā atstājot klasisko variantu – ābolu vai brūkleņu ievārījumu. Pavisam svarīgiem pasākumiem laša vietā pankūkas pilda ar sarkanajiem ikriem un piedzer klāt aukstu šņabi.

Garšīgi sanāk arī mājās pagatavoti veikalā nopērkamie varianti – ar biezpienu, malto gaļu, sieru. Vai restorānos pasniegtie veidi – ar kļavu sīrupu, pūdercukuru un saldējumu. Pankūkas ņem pretī visu. Tās var pildīt ar dārzeņiem, sēnēm, vistu, siļķi, medu… Galvenais ir cept tās pašam.

Mana pankūku recepte.

Miltus un tikpat daudz piena samaisa ar šķipsnu sāls, tējkaroti cukura un olīveļļas. Ar olām nav, ko pārspīlēt – pietiks arī ar divām, trim. Kad viss kārtīgi samaisīts un viendabīgs, lej klāt pienu (apmēram vēl tik pat daudz, cik sākumā). Uz brīdi atstāj uzbriest un cep gandrīz bez eļļas. Ja pankūkas sanāk par biezu, lej klāt vēl pienu.

Jā, un vēl tomēr piebildīšu – tās pannas, kas paredzētas „speciāli pankūkām”, vienmēr izrādījušās galīgi nederīgas.

P.S. Šī sleja tika publicēta avīzē Diena pagājušā gada 16. aprīlī.

5 komentāri pie “Pankūkas”

  • Ieva
    19/01/2011 20:38

    Nu, nepiekritīšu vis’ par pankūku pannām! Manam vīrietim tās sanāk debešķīgas un ceptas tiek speciālajā pankūku pannā! :)

    P.S. Biju uz vienu no Tavu pankūku sestdienām “Pie Humberta” un varu salīdzināt!

  • Kira
    20/01/2011 12:33

    Varu padalīties manas vecmammas noslēpumā – pannu ietaukot ar speķa gabaliņu – pankūka ļoti labi izcepjas, ir smukais un īpašais pankūkas brūnums, rokas, ņemot un ēdot, necik nav taukainas un pankūkai ir ideālās attiecības ar pannu! :)

  • Kni
    20/01/2011 22:30

    Man vispār šobrīd nav pannas un es priecātos, ja man vismaz kāda būtu, kur nu vēl speciālā. Tas es ceptu.. eh! Man nav ne jausmas, kādas ir Tavējās, vai kādas sanāk Ievas vīram, bet tas viss, ar kādu eleganci un mīļumu Tu pasniedz šo stāstu par pankūkām, jau ir kā ievārījums tam visam pa virsu!

    Iešu gulēt smaidot.. siekalu pilnu muti :D

  • agnese
    21/01/2011 11:02

    lasot par eksperimentēšanas veidiem, visabāk atceros – kā es mēģināju sacept makaronus, pēc iespējas kraukšķīgākus. un tad ēdu, ēdu – ar sakostiem zobiem, jo bija pārāk kraukšķīgi. un tad es atcerējos – makaroni pirms cepšanas ir jāizvāra! :D

    ..bet par pankūkām – man pašai ir baigais slinkums… ta stāvēšana pie pannas – nu garšīgi, bet nepietiek iedvesmas – tāpēc apbrīnoju visus, kas to dara :

  • Zane
    06/02/2011 19:33

    Plānās man arī patīk un padodas. :)
    Bet kā ar rauga pankūkām? Nekad nav izdevies uzcept tik fantastiski sīkstas, biezas un garšīgas kā školas ēdnīcā… :(

Atstāt komentāru

-