www.signis.lv

skrienu, lasu grāmatas, ēdu mājās un vēl simts un viena lieta

Pagatavo picu pats

25/05/2010 iekš ēst gatavošana

Ar picām un picērijām ir tā pat kā ar bitēm. Tu vari sēdēt pasaulē visatpazītā picērijā, ēst picu pa vairākiem desmitiem eiro, bet justies, it kā tu ēstu pazoli ar kara apstākļu lauku virtuves siera devu un nesaprotamu vēl kaut ko. Bet vari lielpilsētas nošņukušā ielā no pakistāniešiem dabūt pašu garšīgāko picu pasaulē. Tā pat var būt ar picērijām tavā pilsētā, tāpēc taisi picu mājās pats.

Veikalos var nopirkt picu pamatnes, bet pārsvarā pie nekādas labās picas tās izmantojot tikt nevar. Pie Gardas ezera veikalā redzēju picas pamatni, kas izskatījās pēc lielas baltas apaļas trauku mazgājamās švames. Ar picu miltiem var arī kas sanākt, jo draugi runā, ka no vieniem (nezinu kādiem), pilnīgi ignorējot lietošanas pamācību, var tikt pie jēdzīgas picas. Cik es esmu eksperimentējis, nekas labāks par lielu karstmaizi man nesanāk.

Picērijas lielās ka viņi picai mīklu taisa no orģinālās itāļu piacolu receptes, kur tā tiek pagatavota no dažādu miltu maisījuma un precīzas olīveļas devas. Starp citu, picas mīklai kuru taisa pēc senām receptēm olīveļu vispār klāt neliek. Internets ir pilns ar dažnedažādām picas mīklu receptēm. Gandrīz kā tādā resotrānā, pēc tāda restorāna receptes un vēl tāda pavāra ieteikta picas mīkla. Cik picu cepēji, tik dažādas mīklas.

Ja runā par orģinālām picām, tad tās rodas tikai un vienīgi malkas kurinātā krāsnī tieši blakus uguni. Dzīvokļa apstākļos neko tādu nevar panākt. Ne augsto tempretūru (gandrīz 500°C), ne tiešo uguns iedarbību, ne īsto garšu. Parastām cepeškrāsnīm iesaka izlīdzēties ar picas akmeni – keramisku veidojumu, kas tieši pastiprina siltumu uz picas pamatni. Un cept uz maksimālo temperatūru.

Picas mīkla ir pats galvenais. Picu eksperti pat iesaka, ja ir laiks, gatavo picas mīklu tur pat divas dienaktis, jo tad tur viss kā vajag saveidojas un esot baigi labā. Man gan ir citāda pieredze sakarā ar turēšanu dienaktīm un pēc tam gatavošanu no tā.

Garnējumu taisa no sērijas – kas tad nu mājās ir. Ja pagatavosi tomātu mērci no konservētiem tomātiem, sīpoliem, ķiplokiem un garšvielām, tad jau puse no garnējuma tev būs. Protams, siers (mozarellas vai kazas siers labākā gadījumā, jebkāds cits – sliktākā) un pārējais jau tiešām pēc gaumes. Garneles, tuncis, baziliks, spināti, vecā desa.

Picas mīkla (4 picām)

Sastāvdaļas

  • 1 glāzes silta ūdens;
  • 1 ēdamkarote cukura;
  • puse paciņas svaigā rauga;
  • 3 1/2 glāzes miltu;
  • 2 tējkarotes olīveļļas;
  • 1 tējkarote sāls;
  • 1/4 glāzes ābolu etiķa

Pagatavošana

  • atdzīvina raugu kopā ar siltu ūdeni un cukuru atsevišķā bļodā (10 min);
  • sāli, olīveļļu, etiķi un divas glāzes miltu kārtīgi samaisa;
  • pievieno raugu, pārējos miltus un mīci, kamēr mīkla vairāk nelīp pie rokām;
  • novieto siltā vietā un ļauj uzrūgt aptuveni stundu;
  • uzrūgušo mīklu nedaudz pamīca un sadala četrās daļas;

Tomātu mērce

Sastāvdaļas

  • 2 tējkarotes olīveļļa;
  • 1 sīpols;
  • 2 daiviņas ķiploka;
  • 1 bundža konservētu tomātu gabaliņos;
  • nedaudz saulē kaltētu tomātu;
  • 1 ēdamkarote kaltēta oregano

Pagatavošana

  • uz sakarsētas pannas uzlej olīveļļu un viegli apcep smalki sakapātus ķiploku daiviņas un sīpolu;
  • pievieno kaltētus tomātus, konservētus tomātus un oregano;
  • sautē uz mazas uguns aptuveni 30 minūtes.

Picas pagatavošana

  • uzkarsē cepeškrāsni līdz 250*C;
  • ņem vienu ceturtdaļu picas mīklas un miltiem pārkaisītas virsmas plāni izrullē;
  • novieto picas pamatni uz cepamā papīra;
  • liek virsū picas garnējumu, malas apslaka ar olīveļļu un pārkaisa ar sarīvētu parmezāna tipa sieru;
  • cep maksimāli 10 minūtes līdz malas ir nedaudz brūnas.

Alus mīļotājiem no atlikušās mīklas varu ieteikt pagatavot vienkāršāku variantu – izrullē mīklu, pārkaisa ar parmezānu, rozmarīnu un sāli, sagriež strēmelēs un cep tā pat kā picu. Sanāks perfektas uzkodas pie alus. Šeit var variēt un rozmarīna vietā likt raudeni, ķimenes, sezama sēkliņas vai vispār neko.

Starp citu, bildes ar gatavošanas procesu var apskatīt maija sākumā iznākušās Ievas Virtuves pēdējā atvērumā. Tur ir jauna sadaļa – “Garantēju, ka iznāks”. Tiešām iznāks. Jāatceras tikai dienas vidū bērnam palūgt, lai izņemt sasaldēto mīklu no leduskapja un vakarā piecpadsmit minūtēs būs brīnumgaršīga pica. Plānu un kraukšķīgu maliņu.

10 komentāri pie “Pagatavo picu pats”

  • Māris
    26/05/2010 09:26

    Labs raksts! +1

  • agnese
    26/05/2010 10:39

    mozarellu liek virs vai zem tomātu mērces?

  • signis
    26/05/2010 10:44

    Izrulēta picas mīkla, apslacīta ar olīveļu un minimāli parmezānu, tad tomātu mērce, tad viss pārējais.

  • gunchiks
    26/05/2010 19:18

    Nedēļas nogalē uztaisīju, sanāca tiešām ļoti, ļoti laba!

  • Eduards
    01/06/2010 22:37

    Nu gan mīklai rauga daudzums, vēdars neuzsprāgs???
    ar 3-4g rauga var pagatavot 45-47 picas (31 cm diametrā) un cukurs ir pilnīgi lieks, tas tikai veicina ātrāku mīklas noraudzi :)(Latvijas picēriju klasika) Labas miklas noslēpums ir – ūdens un protams tās gatavotāja enerģētika.

  • Emīls
    07/06/2010 21:49

    Man arī jautājums par rauga daudzumu. Droši vien Eduards domā sauso raugu no maisiņa…
    Bet bet par to ir stāsts. Kāda tieši puspaciņa rauga? Ja nemaldos Rīgas rauga fabrikas svaigais raugs, kas dabūjams veikalos un ko Signis droši vien domā ir divos dažādos izmēros – 50 un 100 grami vai 100 un 200 grami – īsti tagad nepateikšu. Bet kā tur ir, cik tad galu galā to raugu vajag?
    Pats esmu ar visvisādām rauga un miltu attiecībām eksperimentājis, bet nekad neesmu nonācis līdz optimālajam variantam – visbiežāk ir par maz un mīkla nedarūgst.

  • Eduards
    07/06/2010 22:11

    biju domājis dzīvo raugu un tā daudzums +/- ir atkarīgs no laika apstākļiem – karsts,auksts,mitrs vai sauss…

  • signis
    08/06/2010 07:48

    Šajā receptē arī miltu daudzums ir atkarīgs no Eduarda minētiem faktoriem. Un otrajā piegājienā miltiem liek no vienas līdz divām krūzēm, atkarībā no sajūtām.
    Raugs ir tas kurš aptuveni sērkociņkastītes izmērā. Laikam mazais variants, bet nebiju piefiksējis, ka pārdošanā būtu arī lielais.
    Un raugs iespējams sadarbojas ar etiķi un rauga garša picas pamatnei nav nemaz.

  • Simona
    24/06/2010 10:59

    :)
    Izmēģināju mīklas recepti un mūsu ģimenes verdikts – laba! Labāka kā manas itāļu receptes picai parastā krāsnī ceptai.
    Tomātu mērci taisīju pa savam. Bet pamatne tiešām kraukšķīga, labākais, ko mājas apstākļos izdevies iegūt.

    Eduard, ar Tevi mēs gan sacensties nevaram…:)

  • vija
    30/12/2013 19:59

    asap! vai ābolu etiķi var aizstāt ar parasto etiķi?

Atstāt komentāru

-