www.signis.lv

skrienu, lasu grāmatas, ēdu mājās un vēl simts un viena lieta

Avokado ēdiens

21/05/2008 iekš ēst gatavošana

signis-gatavo.jpgLai iekļūtu glancētā žurnālā nav jābildējas kailam, nav jābūt politikā, nav jāpiedalās realitātes šovā un nav jāsaietas ar hokejistu. Lielas krūtis un seksīga pakaļa arī man nav. Pietiek vien atrast meiteni, kuru aprecēt, dēļ garšīgākā ēdiena uz pasaules, kuru radījis kāds itāliešu puisis klasiskā pavārmākslas situācijā – kad nekā nav mājās. Meitene gan vairs nav lielā sajūsmā redzot, ka taisos šo brīnumu pagatavot, jo es, ja vien man būtu kādā teikšana, to ēstu katru dienu. Neesmu nekāds gurmāns, bet man patīk gatavot, tāpēc nedaudz apstāstīšu par, kā es to saucu – avokado ēdienu.

Mums ir vajadzīgi makaroni ar sarežģīto vārdu – tagliatelle. Droši vien var izmantot arī spageti, un citus tamlīdzīgus makaronus, bet augstākā pilotāža un visgaršīgāk sanāks, ja to pastu uztaisīsi pats – veidosi miltu kalnu, olu vulkānu, trenēsi rokas to visu samīcot un pēc tam izmantojot makaronu mašīnu uztaisīsi pats savas tagliatelas. Bet atstāj šīs izvirtības brīvdienās, pēc grūtas darba dienas pietiks ar lielveikalā nopērkamiem mīkstajiem (svaigajiem) makaroniem iepakojumā. Derēs arī cietie tagliatelli. Pārējās sastāvdaļas ir gatavs avokado, sarkanā paprika, konservēti tomāti sagriezti gabaliņos un parmezānas siers. Vēl vajadzēs citronpiparus un olīveļļu.

vulkans.jpg micisana.jpgmakaroni.jpg

Es sāku ar paprikas sagriešanu sīkos gabaliņos un pannas uzsildīšanu, nedaudz aplietu ar olīveļļu. Paprikas gabaliņu pannā sautē līdz tā saraujas, vai gandrīz sāk jau palikt melna. Drusku apdegs, arī nebūs nekāda vaina. Tad pievieno vienu bundžu konservētos tomātus un nedaudz svaigi maltus piparus. Var izmantot arī veselus konservētus tomātus, bet tie pirms tam ir jāuztaisa par sagrieztiem gabaliņos. To visu dara uz nelielas uguns un pieliekot tomātus par to visu var piemirst, tikai pa laikam apmaisot. Šim maisījumam ir jāzaudē daudz šķidruma un jāiegūst tāda saturīga masa.

paprika.jpg paprika-cepta.jpg

Avokado mīkstumu ievieto bļodā, nedaudz pa virsu olīveļļu un citronpiparus. Jo vairāk piparu jo asāks būs ēdiens. Arī no šīm sastāvdaļām iegūst vairāk vai mazāk viendabīgu masu, bet nu pārspīlēt nevajag. Vislabākā krāsa sanāk, ja šajā procesā neizmanto metāliskus priekšmetus, jo saskarē ar tiem avokado sāk melnēt. Bet bieži vien gadās, ka avokado nav īsti gatavs, bet ēsti gribās un tad ņemu talkā pat nazi un ar tā palīdzību iegūstu viendabīgu masu, bet gataviem pietiek ar dakšu samīcīt.

Avokado pirms šīs meitenes nemaz nezināju un uzturā nelietoju, bet izrādās ka tas ir viens no vērtīgākajiem produktiem un visi sieviešu žurnāli kuri rūpējas par veselīgo dzīvesveidu vienā dziesmā dzied par avokado labumu. Man no avokado ēdiena ēšanas pat bija puķu podā saaudzis avokado mežs. Vēl viens labs veids kā lietot uzturā avokado ir sagatavot iepriekšminēto masu ar olīveļu un citronpipariem, un apēst to mērcējot tajā itāļu čiabatu.

Atkarībā no makaroniem tie ir jādabū gatavi. Daži lieli pavāri saka ka eļļa ir jālej verdošā ūdenī pirms tajos liek makaronus, bet daži ka jāiemaisa jau makaroniem esot gataviem, bet sāli gan liec pirms, it sevišķi paša gatavotiem makaroniem. Un protams pati dārgākā sastāvdaļa ir jāsarīvē uz vissmalkākās rīves. Un ticiet man, netaupiet uz sieru. Garšas salīdzinājums starp īstā parmezānas siera – Parmigiano-Reggiano, un tā pakaļdarinājumiem ir neaprakstāma.

ediens.jpg

Tad kad makaroni ir gatavi, visticamāk arī tomātu un paprikas maisījums būs okey, tāpēc ņem lielu šķīvi un liec iekšā makaronus, pa virsu klāj sarkano tomātu un paprikas masu, un tam pa virsu zaļo avokado. Visu pārkaisi ar sieru un nākamajā dienā gribēsi gatavot tieši to pašu. Ēdiens ir ar plašām variēšanas iespējām, jo sarkano maisījumu vai taisīt biezāku, ilgāk sautējot, vai šķidrāku, avokado vari likt klāt vairāk citronpiparus, vai maigākā variantā mazāk. Un ar makaroniem arī ir gana plaša iespēja variēt. Avokado nesezonā es šo visu pārtransformēju uz nedaudz citādu ēdienu, kur avokado tiek aizstāts ar sagrieztu ķiploku pielikšanu klāt paprikai un tomātiem. Nav ne vainas.

Labs raksts par avokado – blogs.gatavosim.lv

P.S. Visas bildes ir radījis Imants Ķīkulis.

6 komentāri pie “Avokado ēdiens”

  • Skrienam un domājam | 42,195 kilometri
    28/05/2008 22:30

    […] laikā esmu aizrāvies ar ēst taisīšanas aprakstīšanu, masu psihozes vadīts uzrakstīju par Prāta Vētras jauno disku un vēl visādu figņu […]

  • Veģetāriešu murgs | 42,195 kilometri
    19/06/2008 11:25

    […] skaitlis, salīdzinot ar vienpadsmit, ko varēja atrast paprikā. Izskatās ka mans iecienītais avokado ēdiens būs jāgatavo vienu reizi gadā, kad augļus dos mans vienīgais paprikas kociņš siltumnīcā […]

  • kristine
    12/11/2008 15:41

    mmm…. jau siekalas saskreja mute!! shito, es noteikti izmeginashu!! :)

  • Inga
    18/12/2010 18:49

    ir viena klasiska andaluuzijas avokado pasta, kuru eed, smeereejot uz maziem grauzdinjiem. avokado samiica ar daksinju, pievieno citrona sulu (lai nepaliek melns), vienu bundzhinju tuncha oliivelljaa, saali un saspiestu kjiploka daivinju. ja masa sanaak bieza, pielej veel oliivellju. shii ir viena ljoti veseliiga ¨tapa¨, kas lieliski ierosina apetiiti.

  • signis
    18/12/2010 19:03

    Izklausās laba. Noteikti būs jāpamēģina.

  • aija
    02/09/2013 15:15

    Īsti nesapratu- kāds sakars avakado ēdienaam ar Tavu šī raksta ievadu par žurnāliem un bildēšanos kailam?

Atstāt komentāru

-