www.signis.lv

skrienu, lasu grāmatas, ēdu mājās un vēl simts un viena lieta

Kulinārijas blogi novembrī*

30/11/2010 iekš kulinārijas novirze

Tadzinas no www.tadzinas.lv

Nu jau Ziemassvētki nav aiz kalniem. Jums gan varētu likties, ka pēdējos mēnešus visi ēdienu blogeri aizgājuši ziemas miegā, ja jau man nav bijis ko teikt. Bet ir gluži otrādi. Kā viens no zināmākajiem tehnoloģiju blogeriem Māris Reliņš pirms kāda laika teica – „latviski rakstošie tehnoloģiju blogu ieraksti nedēļā apmēram 15-20, kulinārijas blogiem vairāk kā 30!” Precīzāk būtu teikt, ka man zināmie latviski rakstošie kulinārijas blogi divos mēnešos ir radījuši 394 ierakstus. Tad nu tālāk tas, kas man paticis vislabāk.

Ar šķīvi pa pasauli


Iespējams labākais kas noticis pašmāju kulinārijas blogu virtuvē ir Brīvdienu atpūta uzsāktais projekts „Ar šķīvi pa pasauli.” Armands taisās katru nedēļu paņemt priekšā vienas valsts (pēc alfabēta) kulināriju un pagatavot raksturīgāko no tās. Tā nav tikai sausa recepte un kāds ēdiens no valsts, bet viņš raksta par ēdiena izvēli, ēšanas niansēm un katru valsti pasniedz kā aizraujošu kulinārijas stāstu. Projekts ir jau pabijis Afganistānā un Albānijā. Es uzzināju, ka eksistē tāda nosacīta Eiropas valsts kā Akrotiri.

Sklandrauši


Nacionāli gatavojoties Ziemassvētkiem, noteikti noderēs sklandraušu pagatavošanas nianses. Uwa gatavo nepaliek klasiska un šos raušus taisa arī no visa, kas ledusskapī – sanāk tādas tautiskas picas. Runājot tālāk par tautisko, blogā tiek piedāvāta kāršas pagatavošanas recepte un rupjmaizes kārtojums.  Uwa ir tikusi pie lieliskas sadarbības ar fotogrāfi un šausmīgi glītām bildēm. Bet jūs varat tikt pie шуба vai siļķi kažokā.

Šokolādes cepumi


„Izskatās pēc kakām….ar zvaigznēm!” Bet garšo tā, ka apēsti tiek visi un uzreiz, lai arī skaitās amerikāņu šokolādes cepumi. Bon Appetit.lv atklājusi priekš sevis Muhamors marokāņu izcelsmes sautējamo trauku – tadžinu. Un pagatavo ēdienu no sērijas „tas kas ir ledusskapī.”  Ziemassvētku gaidītājiem blogs piedāvā naranjas confitadas bañadas en chocolate vai spāņu tradicionālo Ziemassvētku gardumu – karamalizētu apelsīnu šokolādē. Bon Appetit.lv nav jauns blogs. Tas ir pārzīmolots blogs un pārgājis pavisam citā līmenī.

Šokolādes valriekstu kūka


Turpinot šokolādes tēmu, pievērsīšu jūsu uzmanību vēl kādam gardēdim. Valriekstu kūkas pagatavošanas apraksts ir vienkāršs, bet rezultāts izskatās pasakaini. Autors ēdienu tēmai bieži nepieskaras, bet dara to eksotiski un interesanti. Starp citu, tieši pie viņa uzzināju kas ir artisan cepējs (artisan bakers).  Tie esot tādi pavāri ideālisti, kas visu dara iespējami ar rokām un maksimāli klasiskos veidos.

Rozentāls vakara maltīte


Es jau smejos, ka labākais Mežciema restorāns ir pie manis mājās, bet mājrestorāns „Rozentāls” ir bez jokiem un jau trešo reizi. Taisni vai skaudība pārņem gribot tādā piedalīties un uzrīkot saviem draugiem. Pēdējā reizē galdā tika celta kaņepju sviesta maizītes, salāti ar cukīni, pistācijām un fetas sieru. Pamatēdiens bija cepetis ar plūmēm un apelsīna miziņām, klāt grūbas ar tomātiņiem un riekstiem. Un pat saldais, vīns un sarunas. Un kaudze netīru trauku. Kā īstā restorānā.

Mīdijas baltvīna mērcē


Šis būs pats subjektīvākais apraksts, jo mīdijas ir tas ēdiens ko es ēdu reizi gadā un izmaksā man tas sasodīti dārgi. Visu ģimeni nogādāt Vidusjūras krastā, nedēļu tur dzīvot, atrakciju parki, vecas mājas, sievasmāte. Un tikai lai tiktu pie dārgas mīdiju porcijas. Zinu, zinu, ka jāgatavo pašam. Skinny Zucchini autore to dara. Ziemassvētku tēma šajā blogā atspoguļojas biešu bruschettā un bumbieru medus kūkā.

Nicas salāti


Iepazīstināšu jūs ar vēl vienu priekš manis jaunu kulinārijas blogu – Lindas virtuve. Un Salade Niçoise ir tieši dēļ Vidusjūras un šausmīgi vienkārši pagatavojami.  Droši vien pēdējais mēnesis Latvijas kulinārijas blogos ir marokāņu mēnesis, jo gandrīz vai katrā var ko atrast no šīs virtuves. Šeit marokāņu gaļas bumbas. Priekš Ziemassvētkiem es izvēlētos baltās šokolādes siera kūku ar ogām. Pie tam blogā var atrast lazanjas versiju ar rikotas sieru.

* un oktobrī arī, kā arī smukās tadžinas ir no www.tadzinas.lv

4 komentāri pie “Kulinārijas blogi novembrī*”

  • N.R.
    01/12/2010 13:37

    Nosacīti gan, Akrotiri ir Britu militārā bāze ar nosacītu neatkarību no valsts: http://en.wikipedia.org/wiki/Akrotiri_and_Dhekelia

  • Armands
    02/12/2010 00:22

    Nu, ko, paldies! Jūtos glaimots. :)
    Bet – uz mīdijām links nestrādā. Tur viens “/” galā par daudz ir.

  • signis
    02/12/2010 08:53

    Iemesls būt. Paldies par labojumu.

  • sush
    14/05/2011 20:33

    Paldies Tev par lielisko šalika recepti!
    Mani gaļas mīļotāji bija lielā sajūsmā…
    Iemalkojām uz Tavu veselību aliņu un vīnu…
    Palies paldies:)

Atstāt komentāru

-